Is het voorjaar of herfst? - Buurtwandelen
voorjaarofherfstheader
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De natuur krijgt een boost, en jij ook!

De natuur krijgt echt een boost van de hoge temperaturen en de regen. Het is nog steeds erg mooi, met alle pas uitgekomen bomen en voorjaarsbloeiers. 

Doordat het nu warmer is, moeten we langzamerhand afscheid nemen van de echte vroege bloeiers, zoals anemoon en speenkruid, maar tegelijkertijd bloeit het daslook en de boshyacint nu volop.

Hier in Haarlem staat het in de Haarlemmerhout, maar ook in landgoedbossen zoals Duinvliet, Elswout en Duin en Kruidberg. Ook de gewone vogelkers is in volle bloei, met een soms wat overweldigende zoete geur.

Deze vogelkers, die van de Amerikaanse vogelkers (ook wel bospest genoemd) te onderscheiden is door de doffere, minder gladde bladeren, bloeit nu. De Amerikaanse volgt later.

De struik houdt van een beetje schaduw, en staat dus vaak onder andere bomen, of een beetje aan de rand. Zoals de naam al zegt, is hij familie van de kers, en van de pruim. Vroeger werden de bessen ook gegeten, en in oostelijke landen nog steeds. Het is wel bewerkelijk, want de pitten zijn groot en de bessen klein.

In Siberië wordt bijvoorbeeld sap gemaakt van de bessenm dat met melk wordt vermengd, een soort Fristi-idee dus.. Van het vruchtvlees worden koeken gemaakt.

Een andere plant, die ook al sinds de prehistorie wordt gegeten, is het look zonderlook. Al sinds de steentijd gebruiken mensen deze plant als smaakmaker. Hij is vroeger ook als kruid in tuinen gekweekt. Die plant bloeit nu met kleine witte bloemetjes. 

Deze plant is, zoals de naam al zegt, geen ui-achtige maar smaakt en ruikt er wel naar. In het Engels heet hij In het Engels heet hij dan ook Garlic Mustard.

Look-zonder-look hoort bij de familie van de kool-achtigen, zoals radijs, mosterd en rucola. Hij smaakt heerlijk, bijvoorbeeld fijngesnipperd in de salade of door de kruidenboter. 

Een ander opvallend plantje dat nu met kleine paarse bloemetjes bloeit, is het hondsdraf. Als je een tuin hebt, dan ken je het waarschijnlijk wel. Hij kan behoorlijk hard groeien, al over de grond kruipend. Zodanig dat mensen het ook wel  onkruid vinden.

Maar ook met dit plantje waren onze voorouders heel erg blij: het werd gebruikt als ontsmetter voor zwerende wonden en tegen  luchtwegklachten

De naam komt van het oud-Nederlands gontdrāve,  wat zweer-kruid betekent. Het helpt ook goed als je gestoken bent door een brandnetel.

Dus kijk eens op je volgende wandeling of je deze, voor onze voorouders heel belangrijke planten, kan vinden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments